Beniviu aporta equipaments i dotacions que necessita Benimaclet

Una de les grans demandes veïnals del barri de Benimaclet són la millora i l’oferta dels equipaments públics. Així ho hem anat recollint durant les sessions i les trobades dutes a terme i en els missatges rebuts en el nostre correu i xarxes socials.

Els equipaments públics i les dotacions són importants per a la futura transformació urbana, però també per a atendre les necessitats de tot el barri. Necessitats que el veïnat té en l’actualitat i que ja estan sent detectades en els diferents processos de participació. No obstant això, els equipaments estan íntimament lligats a tot el procés de transformació urbana previst per Beniviu. Per com funciona l’urbanisme, en el projecte mateix es plantegen les cessions d’espais necessaris per a la implantació d’aquestes dotacions, així com la contribució al seu finançament parcial a través dels ingressos públics que es generen, consolidant, completant i millorant la ciutat. A més, un altre punt que uneix l’arribada d’equipaments a Beniviu és la consolidació de la trama, que genera més sostenibilitat dels serveis públics i en fa més fàcil la instal·lació i el manteniment.

Beniviu parteix de les idees presents en el procés participatiu Benimaclet és Futur, que es va desenvolupar durant els anys 2016-2018. Des que vam començar a escoltar i a parlar amb els veïns i les entitats del barri, anem afegint més idees i detectant necessitats que, d’alguna manera, Beniviu pot escometre a través de la transformació urbana proposada.

En aquest sentit, els equipaments plantejats cobreixen un ampli espectre de funcions socials. N’hem desgranat algun:

  • Escoleta infantil. Benimaclet té ja nombrosos centres educatius com ara col·legis públics (Pare Català, Carles Salvador, Públic municipal…) i concertats (Sagrada Família PJO, Claret València…). No obstant això, en els comentaris recollits en les trobades i les sessions de participació s’apunta la necessitat apressant de tindre una “escoleta Infantil” per a xiquets i xiquetes de primer cicle d’educació infantil (zero a tres anys), ja que no existeix aquest servei al barri.
  • Equipaments sanitaris. La remodelació i modernització de l’Hospital Clínic i el Centre d’Especialitats, molt pròxims al barri, és un aspecte que, encara que reivindicat, excedeix l’àmbit de Beniviu. No obstant això, sí que s’han recollit algunes demandes al voltant dels equipaments sanitaris amb la inclusió d’un segon centre de salut en la zona nord del barri.
  • Equipaments esportius: en l’actualitat, l’equipament esportiu més gran que hi ha és el poliesportiu de Benimaclet i el camp de futbol de l’Sporting. Molts són els comentaris rebuts sobre la capacitat insuficient del poliesportiu tant pel gimnàs com per les activitats que s’hi desenvolupen. La creació de noves instal·lacions esportives per Beniviu podria donar resposta a la demanda veïnal i fer més accessible l’esport i un estil de vida actiu.

El camp de les Fonts de l’Sporting de Benimaclet és un punt important de l’esport al barri, especialment per als més joves. Beniviu millora i relocalitza el futur camp al parc central, equipant-lo amb gespa, graderia i funcions necessàries. El camp futur serà una dotació protagonista del projecte.

  • Mercat i centre social. A més dels mercats existents i projectats, com el mercat de proximitat dels dissabtes i el mercat ambulant setmanal dels divendres, els veïns suggereixen la instal·lació i/o l’obertura d’un mercat estable i de proximitat amb horaris amplis durant tota la setmana.

D’altra banda, ens apunten a la necessitat de comptar amb un nou centre social o cívic, amb incidència especial en la població infantil, juvenil i adolescent. Un centre polivalent integrat que oferisca alternatives d’oci sa i saludable als joves i el seu temps lliure.

  • Espais per a la cultura. Entre les dotacions més demanades està la necessitat de tindre espais equipats i estables per a reunions i activitats de caràcter cultural –centre cultural comunitari–, on es puguen programar activitats culturals d’interés per a la ciutadania i on es puguen vincular les entitats i el teixit social local. Beniviu proposa les alqueries com a espais rehabilitats i condicionats per a usos culturals, hibridant el patrimoni agrícola amb nous usos culturals i comunitaris en un espai privilegiat del barri.

També sorgeix com a proposta la implantació d’un auditori a l’aire lliure, potser vinculat amb el parc, en què es puguen desenvolupar activitats escèniques a l’exterior.

  • Gran parc urbà. Benimaclet és un dels grans districtes de la ciutat de València que no té un parc urbà associat. Districtes pròxims com Rascanya (parc municipal d’Orriols), Algirós (UPV i Albalat dels Tarongers) i els districtes més centrals com el Pla del Real, la Saïdia o els Camins al Grau compten amb els jardins de l’antic llit del Túria o els Vivers.

Benimaclet ha d’estar a l’altura, amb un gran parc central amb bancs i fonts per l’ús públic, amb incidència especial en la població infantil i juvenil. Un gran parc que tinga vegetació, arbres i ombra per als moments més durs de calor, i equipat amb zones d’estada i recreatives, zones de joc per a xiquets i xiquetes i altres usos necessaris, com poden ser zones per a gossos i mascotes, àrees d’exercici (street workout), zones de gimnàstica per a persones majors o rutes saludables.

Benimaclet necessita l’atenció, les dotacions i els serveis que mereix, i la transformació proposada per Beniviu completa el barri i acosta a la realitat les idees que els veïns i veïnes ens traslladen.

Més
articles

Vam presentar en la llar cultural de Benimaclet el nou lliurament del nostre homenatge fotogràfic “20 dones més”. Es va centrar en els negocis de Benimaclet i les dones que hi ha darrere d'ells. Emprenedores, artesanes, comerciants… professionals que marquen la vida del barri.
Desplaça cap amunt